73ste World Conference for Quality and Improvement, Fort Worth, Texas, 19-21 mei 2019

Fort Worth is niet direct gekend, maar de luchthavencode DFW geeft aan dat ze gekoppeld is aan het veel bekendere Dallas. Texas is de laatste jaren populair voor ASQ conferenties en misschien lag daar wel een probleem en een verklaring voor het lager aantal deelnemers dan gewoonlijk. In november ll., dus nauwelijks 6 maanden geleden, werd in Dallas de Quality 4.0 Summit georganiseerd. Als je dan ziet dat in WCQI een belangrijk deel van het programma ook gericht was op Quality 4.0 en twee van de vijf keynote speakers dezelfde waren, dan was de overlap wellicht iets teveel van het goede.

Bovendien begint die Quality 4.0 een beetje te vervelen (net zoals manufacturing 4.0 trouwens) en weet nu zo ongeveer iedereen al dat nieuwe technologieën een belangrijke impact op kwaliteit zullen hebben. De keynote speakers hadden het veel over leiderschap in de 4.0 wereld en dat was telkens een zeer gelijkaardig en een zeer zwart/wit verhaal. Er zullen in de toekomst maar twee mogelijkheden zijn: of je gaat die digitale storm leiden of je wordt erdoor verzwolgen. Terwijl ik denk dat er daar tussenin heel veel mogelijk is. Even afwachten en zien wat er werkt en wat niet werkt bijvoorbeeld. Een bijkomende vaststelling is dat er heel weinig aandacht wordt besteed aan mogelijke negatieve effecten van nieuwe technologie die er ongetwijfeld zijn en die men meer en meer begint te ontdekken naarmate ze toegepast en ingevoerd worden. In de kwaliteitswereld lijkt men wel bang van controverse of tegenspraak en dat is jammer want uit wrijving komt glans. Ook jammer is dat op een World conference de vijf keynote speakers allemaal uit de USA komen.

Op het congres werd tevens de nieuwe “tagline” van ASQ voorgesteld: “Excellence Through Quality” ter vervanging van het vroegere “The Global Voice of Quality”. Een achteruitgang als u het mij vraagt, want dit is de slogan die in de zeventiger jaren al gebruikt werd door EFQM en bovendien vind ik Excellence teveel wijzen op een statische eindtoestand, terwijl we net vaststellen dat alles voortdurend verandert.

“Was er dan niets goed?” hoor ik u al zeggen. Natuurlijk wel. Er waren heel wat goede voordrachten in de parallelle sessies en de verschillende netwerkactiviteiten laten altijd toe om nieuwe en interessante mensen te leren kennen. Ook op de beurs valt steeds veel te ontdekken met opnieuw een gigantisch aanbod van software, met vooral statistische programma’s en software voor beheer van een managementsysteem. WCQI blijft zonder twijfel de beste koop wat conferenties over kwaliteit betreft, een reden te meer om als organisatoren voldoende kritisch te blijven over de eigen prestaties.

Voor België was dit een zeer geslaagde conferentie want Sabrina Gérard van Datwyler Sealing Solutions gaf een zeer geslaagde voordracht getiteld “Shaping a Future Oriented and Process Based QMS” en zelf heb ik twee voordrachten mogen geven over de toekomst van kwaliteit. Daarnaast mocht ik de E. Jack Lancaster Medal ontvangen, maar daar kunt u in een ander artikel op deze website meer over lezen. Wie  meer wil weten over het congres en over de mogelijkheden om te presenteren, kan contact opnemen via willy@qsconsult.be

Volgend jaar afspraak in Columbus, Ohio voor de 74ste WCQI.