Logica

Ik ben al een eeuwigheid consultant en ik klaag niet. Integendeel, er zijn heel wat functies die een stuk zwaarder zijn en/of meer kennis vereisen. Maar er zijn ook gemakkelijkere beroepen en zelfs beroepen waar je helemaal niets voor moet kennen, zoals klimaatwetenschapper. Op radio en tv hoor en zie je debatten over het klimaat waar zo ongeveer iedereen zich voordoet als topspecialist: kerkjuristen, dorpspolitici, filosofen, journalisten en ga zo maar door. Geen van die mensen heeft daar ooit voor gestudeerd maar dat is geen beletsel om door de media gretig gevraagd te worden. Ik heb er even aan gedacht om op mijn visitekaartje naast “consultant” ook “klimaatwetenschapper” te zetten. Geef toe, dat klinkt goed en ik kan daar ook een mening over verkondigen.

Aan de andere kant, mocht er een echt moeilijke vraag gesteld worden (bijvoorbeeld over het klimaat) dan zou ik in de problemen kunnen komen. Als consultant kun je je natuurlijk makkelijk uit allerlei situaties lullen, maar het helpt wel als je met enige kennis van zaken kunt lullen. En dus ben ik de laatste tijd een aantal online cursussen aan het volgen over duurzaamheid en klimaat. Voor alle geïnteresseerden: google eens SDG Academy, je zal een schat aan hoogwaardige en gratis toegankelijke kennis ontdekken.

Ik heb geleerd dat het toch niet zo eenvoudig is, dus dat visitekaartje blijft nog even hetzelfde. Maar er zijn wel een aantal eenvoudige principes die de basis kunnen vormen voor een degelijk klimaatbeleid. Eén ervan is efficiënt energiegebruik vanuit de simpele visie: de goedkoopste en milieuvriendelijkste kilowattuur is de niet verbruikte kilowattuur. Jaren geleden heeft de KVLV een campagne gestart met de naam “Hang het uit”. Hiermee werd niet “het beest” bedoeld (wellicht ook leuk) maar “de was”; maak gebruik van de gratis zonnewarmte en het drogend briesje. Bekommerd als we zijn over milieu en klimaat passen we dit principe thuis maximaal toe.

Helemaal fout blijkt nu want de CREG of de VREG (en misschien ook de WREG en de BREG) zien dat helemaal anders. Tussen haakjes: ik heb in mijn leven nog nooit iets fundamenteel zien hervormen in de staat maar ze wel al vele malen zien vermenigvuldigd worden. Maar terug naar onze was: als de zon schijnt en je hebt zonnepanelen dan moet je volgens deze specialisten de droogkast inschakelen. Je moet dus het licht van de zon omzetten in gelijkstroom die je in een omvormer naar wisselstroom transformeert, waarna je die elektriciteit omzet in respectievelijk beweging (= simuleer een drogend briesje) en warmte (= simuleer de zonnestralen). Je mag er niet aan denken wat er nog aan rendement overblijft na deze opeenvolgende omzettingen maar dat, beste lezer, is efficiënt omgaan met energie volgens de REGGEN van ons land. Ik vind het een beetje beangstigend dat landelijke vrouwen met vaart er blijkbaar meer van afweten dan onze verenigde en betaalde specialisten.

Die specialisten zeggen dan dat ons netwerk er nu eenmaal zo uitziet en dat ik deze complexe materie waarschijnlijk niet begrijp. Kan zijn, maar wat ik me afvraag: als je in 2003 een kernuitstap beslist en dus weet dat de elektriciteitsproductie veel meer gedecentraliseerd zal gebeuren, hoe komt het dan dat je 16 jaar later nog niets gedaan hebt om hierop in te spelen? Als je zonnepanelen subsidieert en windmolenparken bouwt op zee, hoe kan je er dan niet aan gedacht hebben dat er periodes van overproductie zullen zijn? Dan had je misschien de overproductie niet gratis en voor niets moeten weggeven aan grootverbruikers. We zouden aan de top moeten staan in de ontwikkeling en toepassing van methodes om groene energie op te slaan. Een technologie waar wereldwijd een zeer grote markt voor is en voor zal zijn. En wat hebben we: de aanbeveling om de droogkast in te schakelen als de zon schijnt.

Ziet u dat in uw bedrijf niet ook af en toe: een beslissing die men met handen en voeten uitlegt om duidelijk te maken hoe goed en juist en belangrijk ze wel niet is, maar waarbij u zich afvraagt: is dat wel logisch? Helpt ons dat wel vooruit? Als het antwoord “nee” is dan mag je er donder op zeggen dat je er op de lange termijn nadeel van zult ondervinden.

Het is tegenwoordig in de mode om toetsen in te voeren bij wetten: een armoede toets, een gender equality toets, zelfs een single toets, maar mijn voorstel zou zijn om te beginnen met een logica toets. We kunnen meteen de helft van de wetsvoorstellen schrappen. Trouwens, we mogen in deze ook naar onszelf kijken want kwaliteit is vaak medeschuldig aan regels en voorschriften die enkel tot doel lijken te hebben efficiënt werk onmogelijk te maken. In het onderwijs en de gezondheidszorg weten ze daar alles van. Het gevolg is dat professionelen meer bezig zijn met administratie en alles keurig op papier zetten voor inspectie, audit, accreditatie en visitatie, dan met het primaire proces: lesgeven bijvoorbeeld of tijd besteden aan patiënten. En dat is niet logisch.